Krøllgress til besvær

Postet av Morten Dahl-Hansen den 10. Jun 2022

Veitvet sportsklubb (VSK) fikk i 2021 endelig nytt dekke på kunstgressbanen nederst i Veitvetveien. Erfarne fotballspillere gleder seg over slike nyheter, barn og unge synes det er spennende med nytt og VSK som klubb kunne endelig få gode baneforhold. Høres ut som et rent eventyr. Slik er det ikke!

Det ble rett før Veitvet kunstgressbane skulle få nytt dekke vedtatt av Klima- og miljødepartementet et nytt kapittel i forurensingforskriften som stiller krav til utforming og drift av idrettsbaner for å få ned utslippene av gummigranulat. Oslo kommune gikk hardere til verks og innførte et forbud mot bygging og rehabilitering av baner med gummigranulat som innfyll. Dette var et vedtak som ble fattet før de hadde fullgode erstatninger på plass. Gummigranulat er lite miljøvennlig og er en stor kilde til mikroplastforurensing, derfor må andre alternativer vurderes. VSK var spente på hvilken type kunstgress vi ville få, og var tidlig i kontakt med Bymiljøetaten (BYM) for å høre. Flere ganger fikk vi beskjed om at dette ikke var bestemt enda, men at både kork og sand som innfyll ble vurdert. 

Nyheten om at banen skulle bestå av krøllgress og sand spredde seg fort. VSK begynte da å foreta undersøkelser rundt dette dekket. Det var ikke mye informasjon å finne og i kontakt med BYM var svarene at det er bygget flere slike baner med god erfaring i Europa, den er godkjent i Norge og dette er bestemt. VSK spurte også om det var nødvendig med vanning av et slikt dekke, da tørr sand har en tendens til å støve. Dette har vi aldri fått noe annet svar på en «nei, jeg tror ikke det». 

Allerede før første trening fikk VSK tilbakemeldinger om banen: sanden er for hard, sanden gjør underlaget hardt for løping og gresset er for stivt. De fleste lagene både i aldersbestemt og senior rakk noen runder med trening før de skulle ut i første seriekamp høsten 2021. De erfaringene var gode å ha med i kampsituasjon. En takling vil alltid ende med skrubbsår/brannsår, harde løp gir oftere strekk/andre muskelskader og spillere risikerer at knottene i skoa sitter fast i underlaget. Alle disse tingene med banen håpte vi skulle være «barnesykdommer», at når banen ble brukt ville underlaget bli løsere.

Vinterdrift ble også en utfordring. VSK fikk tillatelse til vinterdrift allerede vinteren 21/22 (det gis vanligvis ikke vinterdriftstillatelse første vinteren på dekke med gummigranulat) med beskjed om at driften skulle gjøres etter instruksjoner på baner med gummigranulat. Fotball er en uteidrett og med hallsituasjonen til VSK (en helt annen historie) er det ikke mulig å etterkomme ønsket om trening innendørs i de kaldeste periodene av vinteren. Det var derfor gledelig at VSK kunne investere i egen traktor og rydde bane på dugnad. Det viste seg at med å følge de instruksjoner som var gitt (for vinterdrift) ble det en tung vinter. Banen ble steinhard når frosten kom. Når det da i tillegg kommer snø som smelter og fryser igjen før man rekker å ta ut traktoren (24 timers brøytevakt er ikke gjennomførbart på dugnad) ble det tunge forhold på krøllgresset. I perioder kom det mye snø som ble brøytet ut av banen. Denne snøen smeltet noe på milde dager, da ble banen et lite vannbasseng. Tidligere hadde banen asfaltkant rundt selve dekket med kummer til vannet i hjørnene. Asfalten ble fjernet, krøllgresset er trukket helt ut og banen har fått steinblokker rundt. Disse steinblokkene sammen med sand og underlaget til krøllgresset (som visstnok er hamp) holder godt på vannet og drenering virker nesten ikke-eksisterende. Det har dessverre gått med mye diesel i å skyfle vann i tillegg til snø ut av banen. Banen ville ikke blitt isfri til første seriekamp uten denne innsatsen. 

Dårlig baneforhold ga ikke våre lag den beste oppkjøringen til årets sesong. Treningsforholdene ble vurdert omtrent fra dag til dag, spillerne pådro seg ofte skader på trening og frykten for å ikke være skadefri før seriestart har vært stor. Forholdene ble vurdert så dårlig at det ble snakk om å leie bane andre plasser. En utgift VSK selvfølgelig ikke kunne påta seg da pengene var investert i traktor.

Tilbakemeldingene fra gjestende lag er også dårlige. Har til gode å snakke med noen som har positive ting å si om denne banen.

VSK skjønner miljøhensynet. Vi har rådyr og grevling i hagen her på Veitvet i Groruddalen, en 10 minutters biltur fra Oslo rådhus. Vi skulle bare så innmari hatt en gressbane som innbyr til idrett, lek og glede. Det er tydelig at det som fungerer i Tyskland ikke alltid fungerer i Norge. Hvem er det som har ansvaret for disse valgene som blir tatt? Om det er de samme politikerne som kan bruke flere hundretusen kroner på trær midt i byen og har ansvaret for byggeprosjekter som går på milliardsprekker i kostnadsrammene er det ikke så vanskelig å skjønne at frivillige organisasjoner som for eksempel idrettslag blir kjørt over. VSK prøvde å finne informasjon og vi ba om informasjon! Var dette valget om sand og krøllgress tatt bare på grunnlag av miljø?

For oss som idrettslag er det viktig med en arena i nabolaget som gir barn og unge trygge rammer, utviklingsmuligheter, lek og glede. En idrettsarena er et naturlig samlingspunkt for alle beboere i et nabolag. Her kan alle oppleve mestring, samhold og idrettsglede. VSK er redd vi mister dette om baneforholdene ikke blir bedre.

VSK skjønner at banen nederst i Veitvetveien mest sannsynlig ikke får nytt dekke (til det finnes jo ikke penger) men vi håper at andre idrettslag ikke får dekke av sand og krøllgress!

Før Oslo kommune (eller noen kommune i det hele tatt) vurderer å legge en slik bane igjen er VSK mer enn villig til å invitere til kamp på krøllgresset. Kommuneansatte mot VSK, husk vi har erfaring med sklitaklingene!

 

De beste ønskene for en god sommer til alle!

Linn H. Ringstad

Styreleder 

Veitvet sportsklubb



Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.