Nytt hjelpemiddel for bocciaspillere!

Korte eller lange, mykt eller smash - Du bestemmer utkastet!


Av Rudy Rodriguez

Det var i sin tid OHIL ved Julian Johansen som introduserte boccia til Norge. OHIL fortsetter med tradisjonen og introduserer denne gangen et hjelpemiddel som brukes i internasjonal boccia av spillere som ikke kan kaste.

Rennen er kjøpt fra en produsent i Portugal og utfyller de spesifikasjoner som International Boccia Committee (IBC) har utarbeidet.

Rennens konstruksjon og nærmest ubegrenset justerings muligheter gjør det mulig å utføre alle typer kast uten å vippe renne eller hjelpe til på noe vis. Kort eller lang, myk eller smash og andre typer kast skal være mulig å utføre når rennet er riktig innstilt. Sikt, juster, plasser ballen på renne, slipp ballen og følg den på vei mot målet. Rennen vil med riktig bruk gi en spiller mulighet til å konkurrere på samme nivå mot de som kaster eller sparker.

Internasjonal boccia spilles av utøvere som er funksjonshemmet fra fødselen av og i utgangspunktet skal være så svake til å drive noe annet idrett.De består av spillere som kaster eller sparker og de som bruker renne dersom de verken kan kaste eller sparke ballen.

En utøver som bruker renne spiller sammen med en assistent. Assistenten har ryggen vendt mot banen mens omgangen pågår. Han/hun skal ikke ha kjennskap til hvordan ballene ligger i forhold til hverandre. Det er utøveren som skal gi instruks til assistenten om hvor rennet skal siktes mot, hvordan det skal innstilles og hvor på rennet ballen skal plasseres. Selve ball slippet skal utøveren selv utføre.

Denne måten å spille på gir en utøver en følelse av et det er han/hun som spiller og ikke assistenten.

Med denne introduksjon håper OHIL å få i gang en kopiering og også utvikling av rennen og på den måten stimulere alle lagene til å gi deres medlemmer, som ikke kan kaste, en mulighet til å delta i stevner. OHIL slutter helt til ideen om at boccia bør spilles av utøvere som i utgangspunktet ikke kan spille noe annen idrett.